Tennivalók

Tárhely bérlés

Meghoztad a nagy döntést: elindítod a honlapodat. Mi legyen az első lépés, mire érdemes figyelned?
A weboldalak működését biztosító file-ok egy tárhelyre kerülnek feltöltésre. Tárhelyet különböző szolgáltatóktól tudsz bérelni éves díj ellenében. Az ára igényeid függvényében változhat, de már 5.000,- Ft alatt bérelhetsz olyan tárhelyet, melyen korlátlan számú aldomaint és email fiókot tudsz létrehozni.

Domain regisztráció

A tárhely szolgáltatóktól domain név regisztrációt is tudsz kérni, a .hu végződésű domainek éves díja 2.000,- Ft alatt van, a külföldi domain végződések kis mértékben drágábbak.
A domain név igényléshez cégek esetén a következő dokumentumokra van szükség:

  • Cégszerűen aláírt igénylőlap;
  • Cégbírósági végzés vagy cégkivonat másolat;
  • Aláírási címpéldány;

Magánszemélyek esetén elegendő az aláírt igénylőlap.

A .hu domainek esetében az igénylés elbírálása és jóváhagyása 1-2 munkanapot vesz igénybe. Nemzetközi domain végződések aktiválása jelentősen rövidebb, akár egy óra belül is megtörténhet.

Definiáljunk!

Álljunk is itt meg egy pillanatra, hogy biztosan értsd miről is van szó.
Nagyon leegyszerűsítve: A tárhelyet úgy képzeld el, mint egy távoli számítógépet, amin a weboldalad van. A domain név az a cím, amin a böngészőben elérheted az adott számítógépet (=tárhelyet), vagyis jelen esetben a honlapodat. Például www.ezegypeldadomainnev.hu.

Állítsuk be!

A tárhely szolgáltatótól kapni fogsz egy felhaszálónevet és egy jelszót a tárhely adminisztrációs felületéhez, ezt jól őrizd meg, ha szakembert kérsz fel a weboldalad elkészítésére, szüksége lesz ezekre az információkra, hogy üzembe tudja Neked helyezni a honlapot.
Az admin felületen kell majd létrehozni a weboldalt kiszolgáló adatbázist, amihez szintén felhasználónév és jelszó fog tartozni. Itt van lehetőség az email fiókok létrehozására és beállítására is. Ezt a szolgáltatást mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen így lesz valódi céges email címed, ami úgy fog kinézni, hogy: ’emailfioknev’@’domainneved’.hu. Ha eddig gmail-es vagy egyéb email címet használtál a vállalkozásodban, ezt ismerik a vevőid, akkor is érdemes fokozatosan átszoktatni őket az új, domain név végződésű email címre, mivel nagyobb profizmust, megbízhatóságot közvetít potenciális ügyfeleid felé.

Ne kapkodd el!

Érdemes alaposan átolvasnod, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a tárhely, amit kínálnak, mekkora a mérete, milyen egyéb szolgáltatásokat nyújtanak hozzá, milyen adatbázist tudsz rajta létrehozni, milyen az adminisztrációs felülete. Amennyiben bizonytalan vagy, hogy a Te leendő weboldaladnak és egyéb igényeidnek megfelel-e az adott tárhely szolgáltatás, akkor kérj inkább segítséget szakembertől. Ne dobj ki pénzt feleslegesen!
Lényeges pont, hogy megfontoltan válassz domain nevet. A google találati listában szereplő helyezésedet már nem nagyon befolyásolja, viszont a döntésben, hogy melyik találatra kattint először az érdeklődő, már nagy szerepe van.

A választás

Már tudod, hogy milyen nevet szeretnél választani?
A alábbi linken meg tudod nézni, hogy a tervezett – .hu végződésű – domain név szabad-e:
Domain ellenőrzés
Amennyiben a .hu változat foglalt, választhattok .eu, .com végződésű nevet is, de ez semmiképp nem javasolt abban az esetben, ha a .hu név tulajdonosa a konkurenciátok.


Bizonytalan vagy?
Segítünk, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe a domain név kiválasztásakor:

  • Legyen könnyen megjegyezhető;
  • Legyen a lehető legrövidebb;
  • A kiejtése és írása egyezzen meg;
  • Ne tartalmazzon ismeretlen rövidítéseket: például, ha – tegyük fel-, Te a Biztos Siker Tanácsadó Kft. tulajdonosa vagy, ne válassz olyan domain nevet, mint mondjuk a bstkft.hu;
  • Lehetőleg a domain név tartalmazzon egyértelmű utalást a fő profilodra. Ne ragaszkodj a céged nevéhez! Például, ha a céged neve Kiss és Társa Bt., és rendezvényszervezéssel foglalkoztok, akkor a kissbt.hu helyett szerencsésebb a megszervezzukneked.hu. Megjegyzés: a legideálisabb természetesen a rendezveny.hu lenne, de ezt nem hozom példának, mivel a legtöbb, ehhez hasonló, egyszerű, találó név már foglalt, úgy, mint ez is;
  • Amennyiben a célcsoportod túlnyomó többsége magyar, akkor maradj a közkedvelt .hu végződésnél;

Feliratkozok a hírlevélre!